perjantai 10. tammikuuta 2014

”Kuluiko aika, vai saimmeko sitä lisää”

OIVAllinen päätöspäivä

Elokuvateatteri Bio Rexin kakkossali täyttyi ääriään myöten matkailuyrittäjille suunnatun OIVA-koulutusohjelman päätösseminaarissa 8. tammikuuta Verkatehtaalla.
Kutsutut puhujat, laulaja, lauluntekijä Mikko Kuustonen, vuorikiipeilijä, lehdenkustantaja Veikka Gustafsson ja viestintäyrittäjä, brändiasiantuntija Lisa Sounio sekä juontaja, maisteri Simo Frangén, antoivat kuulijoille omanlaisiaan eväitä yrittämiseen ja huumori-iloa asian lomaan.
Kuustonen kertoi, kuinka hän poikasena myi Hota-pulveria kaivostyöläisille äitinsä apuna, ja tuolloin hän sai myös yhden tärkeimmistä elämänohjeistaan.
- Äiskä neuvoi, että kannattaa katsoa ihmisiä silmiin ja sanoa päivää. Se on hyvä neuvo myös yrittäjille.
Paljon maailmaa muun muassa kehitysavutehtävien parissa kiertäneen Kuustosen mieleen on painunut myös sananlasku Afrikasta: ”Jos haluat kulkea nopeasti, kävele yksin. Jos haluat päästä pitkälle, kulje yhdessä muiden kanssa.”
- Voimme paremmin yhdessä kuin yksin. Varsinkin tuoreille yrittäjille yhteistyö on tärkeää, hän muistutti.
Kuustonen esitti myös kaavion ”innostuksen matematiikasta”. Sen mukaan työn into ja tulos paranee heti, jos yksikin työntekijä saa omalla innostuksellaan muut mukaan. Ja päinvastoin, jos joku on nyreä ja innoton, muidenkin työteho laskee.
- Innostus tarttuu. Kannattaa ideoida ja kuunnella huonojakin ehdotuksia, sillä niiden joukkoon tulee aina loistaviakin ideoita. Älkää pelätkö keskeneräisyyttä! hän kannusti.
Myös ajattelu ajan kulusta voisi Kuustosen mukaan olla erilaista kuin se nykyään on. Meillä on mahdollisuus elää pidempään kuin koskaan, ja voimme elää hyvää elämää.
- Kun minuuttiviisari kellossa heilahtaa, kuluuko aika vai saimmeko sitä lisää, hän kysyi retorisesti.

Ei koskaan yksinään

Veikka Gustafsson pureutui matkailuryrittämiseen sanoen, että se viimeinen ja tärkein maili on matkailuliiketoiminnassa yleensä kokonaan tekemättä. Yrittäjät jättävät lähestymisen asiakkaisiin puolitiehen, sillä pelkät nettisivut eivät riitä houkuttelemaan matkailijoita.
- Väitän, että sellaisia kiireisiä ihmisiä alkaa olla paljon, jotka ovat valmiita maksamaan palveluista. Mutta kun kukaan ei myy niitä palveluita, hän puuskahti.
Gustafsson korosti Kuustosen tavoin yhteistyötä. Hänen mielestään verkottuminen ei ole suomalaisten bravuuri.
- Itse en ole kiivennyt yhdellekään vuorelle koskaan yksin. Ei tulisi pieneen mieleenkään. Tyhmyyden ja sisukkuuden raja on usein häilyvä, hän tuumasi.
Yrittäjiä Gustafsson patisti organisoitumaan ja yhdistämään voimansa, jotta he saisivat itselleen jatkuvaa myyntiä.
- Yrittäjällä on vastuu löytää asiakkaat. Asiakkaalla ei kuulu vastuu löytää yrityksen nettisivuille.

OIVA täytti odotukset

Kehittämiskeskus Oy Hämeen vetämä OIVA-ohjelma alkoi vuonna 2010, ja siihen osallistui noin 60  matkailuyrittäjää Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan seudulta. Loppuseminaaripäivään kuului matkailutori, jossa yrittäjät verkostoituivat ja esittelivät tuotteitaan Verkatehtaan lasipihalla. Tori keräsi runsaasti myös ulkopuolista yleisöä.
Yksi OIVA-hankkeeseen osallistuneista oli Leppämäen Hirsihuviloiden yrittäjä Jaakko Pouttu. Yritys vuokraa ja jonkin verran myös valmistaa huviloita Hauholla.
- OIVA on täyttänyt odotuksia. Osa koulutusaiheista ja kouluttajistakin oli ennestään tuttuja, ja toivoisinkin, että asioita päivitettäisiin, mutta toisaalta on myös hyvä kerrata aikaisemmin opittua.  Tärkeimpänä antina pidän sitä, että joukossa oli mukana myös forssalaisia ja riihimäkeläisiä. Opimme tuntemaan toisiamme ja verkostoiduimme. Seminaarit ovat olleet huipputasoa, ja myös loppuseminaari oli oikein hyvä; oppi löytyy viihdyttävistäkin puheista, Pouttu kiitteli.

Hyvin meni

OIVAn projektipäällikkö Marjo Nieminen kertoo, että hanke meni hyvin ja sille määritellyt tavoitteet toteutuivat. Loppuarvioinnin mukaan yli puolet (55 %) kyselyyn vastanneista yrittäjistä koki, että koulutuksen sisällöt vastasivat vähintään melko hyvin heidän odotuksiaan, ja 87 prosenttia ilmoitti, että ne vastasivat odotuksia vähintään kohtuullisesti.
- Pitkästä koulutuksesta jää varmasti asioita muhimaan, Nieminen sanoo.
Niemisen mukaan olisi hyvä, jos koulutusohjelmia järjestettäisiin laajemmalla alueella kansallisesti.
- Meidän on täällä turha kilpailla Häme ja Karjala keskenään, vaan Suomen pitäisi kilpailla muiden Pohjoismaiden kanssa. Maakuntarajoja pitäisi ylittää nykyistä enemmän.
Nieminen itsekin yllättyi, miten suosittu OIVAn päätöspäivästä kaikkinensa tuli. Hänellä oli myös mukavaa kerrottavaa niille yrittäjille, jotka surivat yhteisen taipaleen päättymistä.

- Teemme keväällä porukalla vielä viisi teemoitettua opintomatkaa. Teemat nousivat esiin loppuarvioinnissa. Ne ovat Venäjä, kansainvälistyminen, markkinointi ja verkostoituminen. Viides teema on jokeri.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti